Portal de la Rectoria de Talltorta.

2022-11-17

Aquest portal dissenyat exclusivament i forjat a ma, està situat al nucli de Talltorta de Bolvir de Cerdanya.

Si us acosteu a visitar-lo, o tafanegeu a les fotos dels projectes de forja, aquí teniu una petita explicació en quan al disseny i composició.

Te dos detalls destacats que son:

- La Carlina, card conegut a tot el Pirineu i que com a tradició es posa a les portes de les cases per foragitar els mals esperits i donar bona sort. Esta forjada amb ferro i te una pàtina, aplicada en calent, de llautó per donar-li els reflexes daurats.

- Els tiradors, inspirats en les formes orgàniques de les arrels, volen simbolitzar el fet de l'arrelament al territori quant es fa una actuació i restauració del patrimoni que es de tots i que es senya d'identitat de la nostra cultura. Tan quan entres com quan en surts t'hi has d'agafar. Estan forjats amb acer inoxidable, d'aquesta manera, a part de que ressalten millor, no s'oxidaran i es mantindran nets, comptant que es un edifici públic i els pot tocar molta gent.

La resta de formes no son més que un seguit de corbes sinuoses i agradables, potser si amb una petita inspiració en les formes dels cignes que sempre neden amb majestuositat, lluny de les formes rectes dels barrots de les presons que "tanquen" i no conviden a entrar.

La part opaca de baix esta tapada amb fusta de cirerer, resistent a les inclemències i el pas del temps, per lligar visual-ment amb l'edifici de la Rectoria del que, per part de l'ajuntament de Bolvir, se n'ha fet una restauració digne de veure.

Les mides totals del portal son 2,5 x 3,7m, el pes aproximat es de uns 400Kgr i l'acabat es amb oli de protecció especial amb algun pigment.

I sense mes, agrair novament a l'Ajuntament de Bolvir que pensi en els artesans i artistes locals per als seus projectes, que ben segur els revaloritza, i confiessin en el meu treball.

Gràcies a l'Anna Sastre de @motiva.cat per les fotos, els vídeos i la paciència, i gràcies també a construccions Rueda per la seva professionalitat.

#julirio #forja #escultura #artdiversity #forjadoafuego #galería #galeriadearte #exposició #art #artgallery #artistsoninstagram #bolvir #ajuntamentdebolvir #rectoría #talltorta #cerdanya #artesaniadecatalunya #faaocatalunya #artesania #consumlocal